Fantasyhöst: ”If I could only find a man like Aragorn”

All that is gold does not glitter,
      Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.
From the ashes a fire shall be woken,
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken,

      The crownless again shall be king.

Så här 300-400 sidor in i ”Fellowship of the Ring” (har verkligen börjat komma igång nu, har läst över 150 sidor på två dagar, det ni! En riktig förbättring jämfört med de senaste veckorna) så har jag upptagit en gammal förälskelse. Vad är det med Aragorn egentligen? I böckerna så är han ju inte ens underskön dansk man med smutsigt hår, men precis som första gången jag läste böckerna i 10-års åldern så gillar jag karln. Är det det romantiska, att han är en kung utan tron? Är det för att han är badass och i stort sätt oövervinnerlig i närkamp? Eller är det den där vänligheten och ödmjukheten?

Det är först nu det slår mig hur tystlåten Aragorn egentligen är – hur han liksom inte tar mer plats än han behöver. Ingen skulle väl klandra honom om han helt plötsligt tog ledarrollen och domderade över de andra, men trots att det är han som är brödraskapets ledare under en lång del av färden – samt i de två andra böckerna – så känns det som att han är lyhörd för vad de andra tycker och känner. Som den perfekta chefen, typ. Vänlig och ser till sina anställdas behov, men ger ändå raka direktiv. Och nu har snorhjärnan börjat komma till tals (är jätteförkyld, därav lite virrighet).

Det jag ville säga är att jag uppskattar Aragorn för att han är en sådan hänsynstagande person, trots sin höga ställning, trots sin ledarroll och trots att han är höjden av manlighet i Middle-Earth (jag menar; ledare av de hårdkokta utbygdsjägarna, kung av ett land som slår sig på brösten som machomän som har lyckats stå emot Sauron helt själv, superb krigare och tillsammans med Miss Middle-Earth 3018). Håller med den bloggare som i en diskussion om Aragorn tog upp jämställdhetsaspekten; han gör säkert 50-procent av hushållsarbetet också.

(Någon som känner igen rubriken? Självklart så kommer den härifrån.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s