Logiskt hål i Chambers of Secrets

(SPOILERvarning! Jag vet att jag är dålig på att spoilervarna Harry Potter då, i min värld, alla har läst böckerna. Jag har dock fått förklarat för mig att bara för att jag är uppfödd med Harry Potter som huvudsaklig föda så innebär inte det att alla har det)

Det är så typiskt. Bara minuter efter att jag haft en chattkonversation med en vän om hur välgenomtänkt allt är i Harry Potter-serien så hittar jag ett stort logiskt hål:

Hur kommer det sig att ingången till Hemligheternas kammare är genom ett handfat på en toalett och sedan genom en vattenledningpassage, då Salazar Slytherin byggde kammaren på 900-talet och ingen öppnat den innan 1940-talet då Tom Riddle hittade ingången? Fanns det ens vattenledningar då? Porslinhandfat fanns i alla fall inte. Den enda logiska förklaringen skulle ju vara om Riddle eller någon annan Slytherinarvtagarstudent innan det moderniserat ingången en aning – men borde inte de andra eleverna och lärarna märka om ett stort renoveringsprojekt plötsligt uppstod?

Nu kommer jag att störa mig på det här varenda gång jag läser boken.

Annonser

5 thoughts on “Logiskt hål i Chambers of Secrets

  1. Hanna: Ja, säkert! Sedan är det ju säkert mycket enklare att få ihop ett vattenledningsystem med magi när man inte behöver tänka på fysikn. Eve: Gör det! Varenda gång jag blir spoilad eller får höra något som kan förändra min syn på en bok/film så brukar jag försöka vänta tills jag ska läsa/se den – får då brukar juag oftast ha glömt bort dt 😀

  2. Det jag har stört mig mest på när jag har läst om HP-böckerna är att det saknas tydliga magiska avgränsningar i de tidiga böckerna. Kanske kunde handfat byggas med magi på 900-talet, men isåfall vill jag att det ska stå tydligt utskrivet! Det är ju uppenbart att det finns regler kring magi i HP-världen redan i de första böckerna, men jag kan störa mig på att man inte får reda på vad som kan göras (och inte kan göras) med magins hjälp rent praktiskt. Att Rowling fick kritik för det här och därför slängde in några jätteviktiga kardinalregler i sista boken är lite märkligt, men ändå bra tycker jag.

  3. Jag har aldrig tänkt på sånt när jag läst böckerna tidigare, utan det är först nu vid den här omläsningen som jag har börjat ifrågasätta och upptäcka lite hål i berättelsen: t.ex. att de äldre Weasleybröderna inte verkar ha någon bestämd ålder i de första böckerna, då fakta om dem (och Gryffindors Quidditchframgångar) motsäger varandra. Jag har en blind fläck när det gäller HP-böckerna på grund av lång och trogen tjänst, så jag blundar för de flesta fel 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s