All Together Dead av Charlaine Harris (2007)

Jag har ju som sagt återupptagit mitt läsande av Southern Vampire-serien efter ett uppehåll som sträckt sig från November 2008, så det var helt klart dags att börja nu.

I ”All Together Dead” (ej på svenska) så åker Sookie på vampyrkonferens tillsammans med Louisiana-vampyrerna. Drottningen av Louisiana, Sophie-Anne, ska upp i vampyrdomstol efter händelser i förra boken och vill att Sookie ska komma med för att läsa de andra vampyrernas mänskliga kompanjoners tankar och se om någon av de andra vampyrerna är fientliga mot henne. Det passar Sookie bra, då hon behöver pengarna och då hennes pojkvän, vartigern (min översättning av weretiger) anordnar evenemanget. Allt hade kunnat vara frid och fröjd – om det nu inte hade varit för de där irriterande Fellowship of the Sun.

I början så hade jag lite problem att komma in i boken. Sookie pratar mycket om händelserna i förra boken, ”Definitly Dead”, och ganska snart i boken så dyker det upp en häxa Amelia och hennes pojkvän Bob, så jag var flera gånger tvungen att gå in och läsa lite på wikipedia om vad som egentligen hände i förra boken. Det finns ganska många vampyrer, häxor och varulvar som Sookie har stött på i sina dagar, så det är svårt att hålla reda på alla – speciellt efter 3 år.

Jag gillade inte ”Definitly Dead” när jag läste den och tyckte att det var något som saknades och att det var alldeles för mycket av vissa ingredienser och jag minns att jag skrev att jag tyckte att den där magiska essensen som Southern Vampire-serien innehåller saknades. Om så var fallet så hade den helt klart kommit tillbaka i denna boken. Boken kändes mycket mer sammanhållen – mycket mer. Jag tror aldrig att jag har läst en sådan uppstrukturerad Sookie-bok förut – eller en bok där Sookie slipper ta stryk. Oftast så är ju böckerna en våldkavalkad.

Ett välkommet återseende var det mellan mig och Eric, som faktiskt verkar ha fått ett starkare grepp om historien och som jag tycks ana kommer att ha en ännu större plats snart. Jag gillar honom mycket mer än Quinn, vilket till stor del beror på att Quinn är en sådan vag karaktär. Han har nu varit med i tre böcker och jag tycker inte att jag har något som helst grepp om honom. Jag skulle gärna vilja att Mrs Harris utvecklar honom lite eller hittar en annan kille åt Sookie – Eric till exempel.

Jag gillade boken, allt som allt, och ser fram emot att få läsa de andra. Det känns som att serien har fått ett rejält uppsving sedan senaste boken. Jag tänkte ju spara dem till i sommar, men kände att de var perfekta ”inför tentan”-böcker som inte kräver alltför mycket av läsaren, så nu börjar jag med nästa bok direkt, ”From Dead to Worse”. Sedan så har jag ju förhandsbeställt tredje säsongen av True Blood och borde få den snart –  dock så ska den inte påbörjas förrän efter tentan.

Spänning: 4
Handling: 4
Engagemang: 4
Språk: 3
Karaktärer: 4
Summa: 3,8

Annonser

2 thoughts on “All Together Dead av Charlaine Harris (2007)

  1. Jag har svårt att skilja på händelser i de 6 första böckerna nu, när det var så länge sedan jag läste dem. Men bokserien har verkligen tagit sig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s