Dark Angel: Säsong 1

(I stort sätt spoilerfri, spoilers är markerade och det varnas före dem)

Handling: I DARK ANGEL spelar Jessica Alba Max en mänsklig prototyp med genetiska förbättringar och attityd så det räcker och blir över. 

Efter att ha rymt från sina militära handledare, jagas hon genom 2000-talets underjordiska gatuliv. När Max försöker undfly förföljarna och återförenas med sina överlevande ”syskon” kommer Logan Cale (Michael Weatherly) till hennes hjälp. Logan är en idealistisk cyber-journalist som kämpar mot korruption och en förtryckande regim. Även om den iskalla och tuffa Max till en början nobbar Logans försök att värva henne till korståget, bidrar hon till sist med sina unika förmågor i kampen mot de hänsynslösa makthavarna i det nya årtusendet. (från CDON)

Jag måste säga att jag verkligen hade underskattat denna serie. Jag köpte första säsongen av Dark Angel av tre enkla anledningar:
1. Jensen Ackles har en roll i serien (dock endast i ett avsnitt i första säsongen, han är visst med mest i andra)
2. Den kostade 99 kr på CDON.
3. Huvudrollen var en ung kvinna med kampsportskills, alltså min tekopp.

Jag trodde inte att serien skulle vara särskilt bra utan bara vanlig, dussinunderhållning som jag skulle kunna titta på någon gång om jag hade lite att göra (I wish). Under första avsnittet, den otroligt långa dubbelavsnittpiloten, så såg jag faktiskt inte så mycket som jag gillade. Jag gillade absolut inte Max (Jessica Alba), seriens huvudroll, utan tyckte att hon var för… åmig och att serien mest verkade handla om hur hon gjorde snygga saker samtidigt som hon var sexig. Att det inte fanns så mycket innehåll på ett djupare plan. Åh, hur fel kunde jag ha där. Samtidigt så var seriens språk svårt att förstå.

Det gick inte särskilt länge förrän jag helt tog tillbaka min första åsikt. Det visade sig att när man får lära känna Max lite mer och se henne interagera med andra karaktärer på ett annat sätt, där man ser karaktärernas relation och förstår dem lite bättre, då var hon underbar. Jag har insett en sak (anekdotvarning!) här om helgen när jag var ute tillsammans med en kompis hemifrån: tjejer som ser bra ut får konstant uppmärksamhet för att de ser bra ut och får ofta höra det – och detta är ovälkommet och obekvämt. Särskilt av fulla killar. Helt plötsligt så inser jag att det jag tidigare såg som att Cameron hela tiden vill trycka upp Max snygghet i ansiktet på oss faktiskt är ganska verklighetstroget. Tjejer som ser så pass bra ut som Max/Alba och som utstrålar sådan självsäkerhet – de får höra hur bra de ser ut… ofta. (Sedan så tror jag visst att de ville påminna oss tittare om hur utomjordiskt snygg Max är och därför slänger in några busvisslande gangsters då och då).

Det jag gillar i serien är de tre främsta ”förhållandena” som Max har; det till hennes familj, till Logan och till sina vänner, då det är vad jag gillar mest med serien.

Max, X5 och Lydecker
Vad jag kommer ihåg så har vi hittills i serien fått se 10 X5s: Max, Zach, Tinga, Brin, Jace, Krit, Syl, Zane, Eva och Ben – men jag gissar att det är fler på vänt i andra säsongen, då man i tillbakablickarna från deras barndom ser att de är klart fler än tio stycken (sedan så kommer ju Jensen Ackles tillbaka i nästa säsong som Bens tvillingbror Alec). Jag älskar X5:sen, dessa genetiskt förstärkta barn som drillats till soldater och hur starkt de känner för varandra. Hur de är varandras enda familj och hur de sörjer de som blev kvar på Manticore.

Jag älskar även Lydeckers del i det hela. Hur han går från att vara en anonym ”Big Bad”, den korrumperade, hänsynslösa militären som leker med små barns liv, tar ifrån dem deras barndom och lär dem att döda, till att faktiskt bli en människa – som jag i alla fall hade riktigt mycket sympati med. Hur han till skillnad från andra högt uppsatta militärer i Manticores ledning faktiskt bryr sig om ”his kids” och jagar efter dem, inte bara för att han inte vill att de ska vara fria i världen så att andra länder kan få tag i dem och bli mer genetiskt framgångsrika än USA, utan även för att han vill ha hem dem, för att kunna vaka över dem. Älskar finalen måste jag säga, samspelet mellan X5:sen och Deck.

Spoiler: Jag gillar Zach, den typiska storebrodern (hur fattar jag dock inte då de alla måste vara födda ungefär samtidigt), fast inte i sig själv utan som en del av hela X5-navet. Hur han försöker att skydda sina syskon och hur hans relation till Max är något helt annat än till de andra syskonen. Finalen säger jag bara. Älskar den där sista bilden av Zach, där han offrar sig för Max och han faller ner över hennes bröst död. 

Max och Logan
Det finns få relationer som jag tycker har fått växa fram så fint som kärleken mellan Max och Logan. Det kändes så naturligt på något sätt. I början så gjorde de bara varandra tjänster och gentjänster, samtidigt som man såg att de ändå var intresserade och sedan kom det där stadiet där ingen av dem vågade ta det sista steget, medan de i stort sätt riskerade livet för att hålla den andra vid liv.

Jag gillar speciellt hur Logan får lov att sitta i rullstol och fortfarande vara stark. Jag tycker att det är ganska vanligt på TV att karaktärer som sitter i rullstol oftast blir skjutna framåt, men här har vi en man som verkar ta sig överallt själv, utan särskilt mycket hjälp – och som oftast hjälper vår hjältinna att ta sig ifrån ställen där hon har blivit omringad. Sedan så är han ju sjukt snygg också med de där glasögonen.

Spoiler: Än en gång – finalen! Mitt hjärta höll på att brista vid Deck och Logans samtal, när Max vill rädda/stoppa Brin och Lydecker inte vill ge henne informationen om hur hon ska ta sig dit, men Logan förstår och ger den till henne, trots att han vill ha ut henne ännu mer än Lydecker – och sedan när hon dör i hans armar. Jag gillar de där ”dör i [insert passande karaktär som älskar den första karaktären]s armar”-scenerna.

Max och Original Cindy
Jag var inte särskilt förtjust i Max första rumskompis, vars namn jag inte kommer ihåg, men jag älskar Original Cindy och hennes attityd. Gillar hur hennes och Max vänskap får vara just vänskap och inget ”du är jättesnygg och jag är lesbisk, så jag blir förälskad i dig”-crap.

Här vill jag bara infoga en finfina fanvideo som en kompis till mig skickade då hon hörde att jag gillade X5-relationerna. Tror inte att det är några spoilers egentligen, då man inte förstår särskilt mycket av händelserna.

(Pluspoäng för att stillbilden är på Jensen!)

Annonser

4 thoughts on “Dark Angel: Säsong 1

  1. Jag har bara sett första avsnittet av andra säsongen och det känns som att serien är annorlunda nu. Mindre Max flyr från Manticore. Fast man vet ju inte, det kan ju komma någon annan fiende i nästa avsnitt.

  2. Jag har inte sett Dark Angel på många år men jag gillade den skarpt när den gick på tv. Jag hade aldrig sett Jessica Alba i något innan då, så jag slapp störa mig på att det är just hon i huvudrollen. ;)Jag gillade också Max och Logans kärlekshistoria väldigt mycket. De har en fin dynamik och balans, så deras relation blir väldigt fin utan att bli smörig.

  3. I början så tänkte jag bara på att det var Alba i huvudrollen hela tiden (så som i Bones, där jag spenderade de 5 första avsnitten med att se Booth som Angel hela tiden), men efter ett tag så försvann det och hon blev Max för mig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s