Dr Sara diagnostiserar fantasykaraktärer

Genetik är rätt så skoj, för man kan tillämpa det på så många olika sätt som gör det hela mycket roligare. 

T.ex. så kan man sitta och diagnostisera olika fiktiva karaktärer, samt räkna ut risken att deras barn kommer att få ett speciellt anlag (alt. bli missbildade).
Idag på föreläsningen så pratade vi om variabel expression, som är ett problem när man ska försöka bestämma hur en sjukdom nedärvs då sjukdomen uttrycks på olika sätt hos olika personer – och ett av dessa symptom som man kan få är en vit strimma i håret. Hm, sa jag och tänkte direkt på Polgara från ”Sagan om Belgarion/Mallorea”. Kan hon möjligen ha Waardenburgs syndrom?
Sedan så har vi pratat en hel del om inavel, vilket har fått mig att förstå varför Aerys ”The Mad King” Targaryen (samt hans son Viserys) var just galen. Incest ger visst 50 % chans för mental retardation eller andra psykiska problem. Det förklarar ju också varför karaktär-som-jag-inte-ska-nämna-vid-namn-för-att-inte-spoila är som han är (snacka om närbesläktade föräldrar!).
Annonser

5 thoughts on “Dr Sara diagnostiserar fantasykaraktärer

  1. Varnar för spoilers i kommentaren! Ja, det finns ju mycket av Targaryens berömda galenskap som beror på incesten. Speciellt eftersom de, som jag förstår det, praktiserade den traditionen i generationer? Att Viserys & Daenerys ändå är såpass friska (Viserys mentala tillstånd undantaget) är ju något av ett mirakel. Nu under andra genomläsningen så tänker jag mycket på paralleller mellan Targaryens & Lannisters. Inte bara de mer uppenbara parallellerna (ehm), utan också hur ofta det hänvisas till deras blonda skönhet. Plus omtalandet om "drgons" och "lions" hela tiden.

  2. Ja, det verkar som det i alla fall. Viserys påpekar väl att han inte vill ge bort Daenerys då hon, efter Targaryens traditioner, skulle blivit hans hustru. Så det verkar vara långa traditioner av syskongifte i familjen, men det kanske är valfritt – då Rhaegar ju gifte sig med Elia Martell. Fast han hade kanske ingen syster, Daenerys var ju inte född då. Jag har funderat en hel del på de parallellerna också. Särskilt i andra boken när Jaime berättar om avrättningen av pappa och Brandon Stark – att Joffrey kanske inte är riktigt så galen och sadistisk, men det känns som att Aerys Targaryens förkärlek till våld och död går att se i Joffrey också.

  3. Haha, ja jag har sett den 🙂 Jag gillar vissa av hennes kommentarer och felhörningar på karaktärers namn. Det är ju inte helt lätt om man inte har läst boken först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s