10 mars: Dr Temperance Brennan

Jag håller ju på att se igenom min box med de fyra första säsongerna av Bones just nu och jag har verkligen börjat uppskatta serien. I början så tyckte jag bara att det var trevlig tidsfördrivning: brott, lite spänning och lite vetenskap, men nu så har jag börjat se på ett annat sätt – det som jag brukar kalla att se med hjärtat istället för med hjärnan. Jag har börjat känna något för serien och för karaktärerna – och mest av allt för seriens hjältinna: Dr Brennan.

Varför? För att jag tycker att hon är awesome. Okej, det var ju ett ganska vagt svar, men jag ska försöka att förklara det lite noggrannare.

I extramaterialet på första säsongen så pratar de om hur det kom sig att Emily Deschanel fick rollen, dock så kommer jag inte ihåg vem som pratade, men det var någon slags producent eller manusförfattare eller något. Personerna i fråga nämnde hur alla skådespelerskor som sökte till rollen kändes fel, att de inte kändes som ”Bones”, att ingen av dem kunde spela både de roliga, de intelligenta, de sårbara och de tuffa delarna av karaktären, tills Emily Deschanel kom in veckan innan de började filma och provspelade mot David Boreanaz – och varken avbröt sig, rörde på sig eller ens blinkade när han under scenen (där Bones och Booth grälar) tog ett steg närmre så att han tornade upp över henne. Och så ser jag Dr Brennan, som någon som står fast och inte låter någon annan överskugga henne.

Jag gillar henne för att hon är så überintelligent och inte är rädd för att medge det. Istället för att vara så typiskt mesig och svensson (okej, nu är hon ju amerikan och där får man ju skryta om sina egna färdigheter) så säger hon alltid exakt som det är – oftast i situationer där man kanske inte borde göra det. Jag gillar hennes besserwisserhet, hennes vilja att alltid korrigera eller berätta hur det egentligen ligger till när någon säger något som är vetenskapligt bevisat att vara annorlunda. Det är något jag verkligen kan identifiera med och när Dr Brennan gör det så är det som så… oskyldigt. För det är bara så hon är, hon gör det inte för att vara elak eller visa sig smartare utan bara för att hon helt enkelt vill lära ut.

Jag gillar hur Dr Brennan är så … tuff utan att vara okvinnlig. Hur det faktum att hon inte vill ha barn inte gör henne okvinnligare. Hur hon tillåts vara fysiskt stark och kunna försvara sig själv och hur hon tillåts klaga på Booth när han behandlar henne ”fel”. T.ex. aldrig låter henne köra och inte vill att hon ska ha en pistol eftersom han har en och om någon behöver skjutas så skjuter han. I ett av de senaste avsnitten jag såg så hittar Booth och Brennan en bebis på en brottsplats, varpå följande konversation uppstår:

Special Agent Seeley Booth: Oh look at him, Bones. He looks a little fussy there. Why don’t you pick him up and give him a cuddle?
Dr. Temperance ‘Bones’ Brennan: Just because I have breasts doesn’t mean I have magical powers over infants. You’re the one with a son

Sedan alla gånger då hon får galningar på halsen och Booth bestämmer sig för att hon måste skyddas. Dr Brennan blir ofta utsatt för just det – får galna mördare och seriemördare på halsen, som skickar paket eller hotningar, men jag tror inte att det är för att hon är kvinna utanför att hon och hennes team som löser alla de kluriga fallen helt utan ledtrådar. Jag älskar också hur, i de situationer där hennes liv verkligen är i fara, hon själv alltid kämpar för att ta sig ur dem. Ingen tar ner Dr Brennan utan en fight.

Hittills, under 3 säsonger, så har jag sett två kidnappningar av Brennan där Booth har sprungit runt som en galning för att försöka hitta henne och slutligen också gjort det, men i en av situationerna så tycker jag att hon i stort sätt räddade sig själv, medan hon i den andra i alla fall gav kidnapparen en rejäl fight innan hon till slut blev däckad.

Spoiler: Bästa Dr Brennan-ögonblicket hittills är ändå när Howard Epps har gömt sig i hennes lägenhet, mest troligen för att döda henne då han är notorisk seriemördare och bär på en kofot. Det är på hög musik i bakgrunden, duschen är på och Epps och tittarna tror (eller jag trodde det inte, för jag saw it coming) att Bones står där oskyddad i duschen och så voila – kliver hon ut bakom dörren med en laddad pistol riktad mot Epps. Jag älskar den scenen för hon ser så självsäker ut och han ser så otroligt förvånad och … rädd ut. Där all makt plötsligt ligger i hennes händer istället för i hans som han hade planerat.

Annonser

2 thoughts on “10 mars: Dr Temperance Brennan

  1. Bra inlägg! Dr Brennan är underbar, och Emily Deschanel gör henne hur bra som helst. (För att inte tala om vilken kemi hon och David Boreanaz har.) Hon är en sån där person som man skulle vilja vara lite som. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s