Könsroller according to Jim

Idag var en stor dag för mig. Jag fixade mitt Internet… Själv!
Sedan jag flyttade in så har jag haft problem med mitt bredband. Först så fick jag inte uppgifterna, sen så var det fel på uttaget och de skulle skicka någon hit för att kolla på det – bara att denna någon aldrig dök upp. Idag så blev jag less på att vänta på nätverksuttagsmannen och gjorde något jag inte kan skriva här ifall min mamma läser då det var så idiotiskt dumt (jag stack in en penna i uttaget och rörde runt lite) och helt plötsligt så fungerade uttaget som det skulle.

Det här är en passande början på det här inlägget, för denna lilla anekdot bevisar något: kvinnor kan visst fixa tekniska saker själv och det går på samma tema som inläggets ämne.

Mellan 07:30-08:30 på morgonen så är det Jims värld på 3:an. En sit com-serie som jag bara har råkats se då och då, bland annat igår morse och idag. Om man säger så här: Jag har aldrig sett en så könsrollsstereotyp serie, ever. Jims värld handlar om Jim, pappa till två små döttrar och en ännu mindre son och make till Cheryl, som är högljudd och ”manlig”, tror att han har rätt, rädd för känslor och kvinnliga saker. Cheryl är vacker, gillar att laga mat och baka, hemma mamma och ”kvinnlig”. Under de avsnitt som jag har sett så har följande scenarion utspelat sig:

1. Cheryl och hennes syster Dana blir inlåsta i garaget när den automatiska garageporten inte längre är automatisk och systemet måste återställas för att kunna öppnas. Jim har visat Cheryl hur man återställer garageporten tidigare på dagen, men hon kommer inte ihåg hur man gör. Hon avslöjar senare för Jim att anledningen att hon inte kom ihåg hur man gjorde var för att hon tänkte på fruktkaka och recept istället för att lyssna på Jims tekniska prat.

2. Det är Halloween och Jim och Cheryls enda son Kyle vill klä ut sig till Askungen. Jim får panik och inser att hans pojke är ”tjejig” och att det är Cheryls fel då hon inte låter Kyle springa runt som han vill, slå och reta sina systrar, utan istället uppmuntrar honom att leka med dem snällt. Bland annat så har Kyle fått se på samma filmer som tjejerna, däribland Askungen. I ett frustrerat ögonblick så utbrister Jim att ”filmerna gör pojkar till tjejer”.

3. Cheryl klagar på Jim för att han aldrig visar sina känslor. Jim och Cheryl ser en romantisk film och Jim blir rörd och gråter. Cheryl blir äcklad av hans gråt och erkänner till Dana att hon inte ser honom som en man, utan som en bebis när han gråter. Det hela slutar med att Cheryl förklarar för Jim hur hon förlorat respekt för honom som man när han beter sig som en kvinna och Jim går tillbaka till att aldrig visa några känslor.

Finn 5 fel skulle inte ens fungera här. Det skulle snarare bli: hitta ett rätt och det är inte säkert att något går att hitta.

Varför måste så många familjesitcoms innehålla så unkna könsroller?

Annonser

2 thoughts on “Könsroller according to Jim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s