Dagens funderingar

1. I valet 2014 så kommer alla som är födda tidigare än hösten 1996 få rösta. Detta betyder att alla gymnasieelever och högstadieelever som röstade på SD i årets skolval. På min före detta gymnasieskola så blev de tredje största parti efter S och M med 15 % av rösterna (om jag inte minns fel).

I Gällivares skolval så fick de 28 % av rösterna. Jag höll seriöst på att få en aneurysm när jag läste den här artikeln i NSD (Norrländska Socialdemokraten, morgontidningen i Norrbotten). En tjej som går samhällsprogrammet blir citerad i artikeln. En del av citatet lyder:”Vi ser unga invandrare med nya telefoner och annat som vi inte har råd med. De får väldigt mycket av staten – tror vi”.

Det var där aneurysmvarningen blev ännu kraftigare. Vilka räknar hon som invandrare? De som precis har kommit hit och, ja, lever på bidrag? Eller de som har varit här i flera år, som själva kanske har ett arbete och vars föräldrar kanske arbetar och som på så sätt har pengar att köpa sig en mobiltelefon, ett av de främsta sociala tingen i vår tid. Jag har svårt att tro att de nykomna flyktingar som gick gymnasiet samtidigt med mig levde i sådan lyx. De hade i stort sett på sig samma klädesplagg varenda dag, från att de kom till sommaravslutningen, och vissa av dem hade mobiler, som de fått av de som tagit hand om dem. Gamla, avlagda mobiler. (Sedan är ju frågan när vissa kasserar en mobil, jag har vänner som lagt bort sina iPhones nu för att köpa en iPhone4).

Så om 4 år så kommer vi alltså ha dessa ute i vallokalerna. Ungdomar som ännu inte har fått någon uppfattning om SD. Som kanske inte läser dagstidningarna, som kanske inte läser mellan raderna. Som fortfarande har ”vi och dem”-tänk (eller snarare ”jag och alla andra”-tänk). Ungdomar som jag helst skulle vilja knyta fast vid skolbänkarna och tvinga igenom en detaljerad genomgång av SD partiprinciper (på barnspråk, så att alla små fina skiftningar syns) och nazisternas frammarsch under 30-talet.

Sedan så skulle jag vilja att alla lärare går igenom demokratins och Sveriges grundlagar lite tydligare och förklara hur vissa delar väger mot varandra. Att även om SD är demokratiskt invalda i riksdagen så strider deras åsikter fortfarande mot demokratin.

Det känns som att de förtroendevalda inom SD borde få lite undervisning också. Enter Eric Gerhardsson, invlad SD-politiker i Gällivare kommunfullmäktige, som hoppade av två dagar efter valet då han fördjupat sig i SD:s partiprinciper och insett att det går emot hans egna åsikter. Undra hur många aktiva SD:are som faktiskt inte vet vad deras parti står för?

2. Man är visst mindre värd som människa om man är socialdemokrat eller röstar åt vänster, på de rödgröna. Jag vet inte hur många gånger de senaste veckorna jag har hört uttrycket ”sossesvin” kastas omkring. Finns det en motsvarighet till moderater? Allt från att klaga på dagens sjukförsäkring till att säga att kvinnor och män ska vara jämställda möts med ett ”sossesvin” eller ”kommunist”. Tycker det är konstigt. Hur ofta kallar man moderater för moddesvin?

(Jag kom och tänka på det här när jag läste Kenzas blogg och såg att hon fått en hel del arga, otrevliga kommentarer för att hon uttryckt sig negativt mot moderaterna och sagt att hon röstat rödgrönt. Hon blev även uppmanad att inte skriva om politik på bloggen (från ett tjugotal läsare – trevliga och otrevliga) för att de kunde påverka ungdomar. Konstigt nog så hör jag inte någon arg, upprörd röst om att Anna Hibbs och vad de nu heter skriver positivt om moderaterna).

3. Jag är väldigt deprimerad och bitter idag, men det är endast för att alla andra bloggare är på bokmässan och inte kommer att uppdatera sina bloggar under hela helgen, så jag får sitta här hemma ensam och vara avundsjuk för att jag bor i Norrbotten och inte har tid eller pengar att åka till Göteborg.

Om jag fortsätter att vara bitter så kommer jag säkert att publicera ett nytt bittert inlägg om säg… trångsynta människor som skrattar åt jämställdhetsfrågorna eller DN.ses kommentarfält, helvetet på jorden och boplats för de flesta osympatiska (och oempatiska) idioter i Sverige.

Annonser

4 thoughts on “Dagens funderingar

  1. Vilket väldigt bra inlägg! Jag håller med dig om allt, och det är verkligen läskigt att det ska vara så hemskt (inte att jag håller med, utan att läget är som det är). Dock måste jag säga om nr. 3 på listan att du inte ska vara så ledsen! Du kommer att komma dit så småningom. Jag var där för första gången i år och jag är nog året äldre än dig, så det så! 🙂

  2. Tack! Jag hoppas att de tar diskussion med SD, för jag tror att det är bästa sättet att visa deras rätta färger: att få höra det med deras egna ord i debatter. För nu verkar det som att de bara får mer stöd för att de är så "illa behandlade" i media. Jag funderar på om jag ska försöka ta mig ner nästa höst. Får se hur det passar med studierna (och ekonomin) 🙂

  3. Ja, det håller jag helt med om. Folk fattar inte hur korkade de är förrän de hör dem. Förhoppningsvis. Antar att du har sett klippet med SD-killen som "har huvudet på skaft"? En kompis skickade det till mig och när jag såg det tänkte jag bara: "Herre gud, vem röstar på det här?!"Och ja, vad roligt! Det är verkligen en upplevelse att ha varit där. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s