Bokfrågornas ABC – E

Jag har hamnat rejält efter nu – och kommer på det ena fantasilösa svaret efter det andra. Tror att jag måste ta och försvara mig själv. Som de flesta kommer att märka så figurerar samma böcker och samma namn hela tiden i Bokfrågornas ABC. Detta beror inte på att jag har läst lite (fast jag har ju läst mycket mindre ”seriös” litteratur än andra i bokbloggssammanhang, jag har ju bara 3 år som ”seriös” läsare på nacken) utan på att jag får en slags writer’s block (mer som reader’s block) i hjärnan varenda gång jag ska svara på en fråga – och måste rådfråga mina bokhyllor alternativt ta det första jag kommer att tänka på. Nu när ni vet det så kan ni njuta av mina svar:

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?
De flesta böcker som jag ser som evergreens är sådana som utspelar sig i en icke-namngiven tid eller i en så pass avlägsen tid att det redan är historia för oss. Mest evergreen av allt måste ju ändå Shakespeare vara. Om vi har läst hans pjäser och sonetter i 500 år så lär kommande generationer ju fortsätta i åtminstone några hundra år till.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?

Min bokhylla består av ca 50/50 brittisk och amerikansk litteratur, så jag läser helt klart flest böcker från Storbritannien i Europa. Nästan hela östra Europa är ett stort töcken för mig. Kan inte ens komma på en enda författare från Balkan som jag har läst en bok av.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?

Jag tar mig en snabb titt i min bokhylla och kan snabbt konstatera att de flesta av mina favoriter bland de europeiska (läs brittiska) författarna är döda. I den kategorin har vi Brontë, Austen, Dickens, Shakespeare, du Maurier, Tolkien, Christie. Bland de levande så huserar Neil Gaiman (samt J.K Rowling) i toppen.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.

Hosthosthost. Jag har som sagt rört mig i cirklar kring de brittiska öarna och the U, S and A när det gäller böcker, så jag kan inte komma på en enda afrikansk författare jag har läst. Däremot så har jag läst Conn Igguldens böcker om Julius Caesar (eller rättare sagt; den första) och i den serien så borde ju Egypten ha en rätt viktig roll i och med Cleopatras affär med Caesar.

Annonser

One thought on “Bokfrågornas ABC – E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s